Šefko Macić više nije trener FK Klis

Šefko Macić više nije trener FK Klis
  • Sadržano u

Nakon domaćeg poraza od Turbine (0:1), koji je uslijedio poslije tri gostujuća posrtaja, Šefko Macić je podnio neopozivu ostavku na poziciju šefa stručnog štaba FK Klis.

51-godišnji proslavljeni konjički fudbaler vodio je naš klub u njegovom najuspješnijem razdoblju, a u Buturović – Polje je stigao u oktobru 2014. godine, naslijedivši Amira Bešića. Trenerski debi na klupi FK Klis imao je u domaćoj pobjedi nad Šujicom (2:0), a do kraja sezone, koju su naši fudbaleri okončali na solidnoj sedmoj poziciji Druge lige FBiH – Jug, ostvario je još sedam pobjeda i 10 poraza, uz ukupnu razliku golova 32:35.

Pred početak sezone 2015/16, FK Klis je pružio izuzetno snažan otpor konjičkom Igmanu u utakmici četvrtfinala Kupa HNK/Ž, ali su se gosti plasirali dalje poslije boljeg izvođenja penala. Međutim, nekoliko sedmica kasnije, u prvom kolu Druge lige FBiH – Jug, Klis je ostvario historijsku pobjedu nad Konjičanima (2:1) te na najbolji mogući način otvorio novu ligašku sezonu. Pod Macićevim vodstvom, osim spomenute protiv Igmana, FK Klis je ubilježio još 10 pobjeda, sedam neriješenih rezultata i 12 poraza do kraja prvenstva, uz razliku golova 48:41. Bila je to prva sezona koju je Klub završio s pozitivnom razlikom golova.

Konačno, pred početak sezone 2016/17 uslijedilo je novo izdanje kantonalnog Kupa, a ovo najljepše razdoblje u historiji FK Klis obilježile su tri velike pobjede, protiv Turbine, Igmana i Brotnja, i osvajanje trofeja namijenjenog pobjedniku Kupa HNK/Ž za 2016. godinu. Tako je Šefko s klupe predvodio ekipu koja je u Buturović – Polje donijela ovaj izuzetno vrijedan trofej, a nema sumnje da je taj period u sjećanjima Klisovih navijača ostao u najljepšem sjećanju.

Osvajanjem spomenutog takmičenja Klis je ostvario plasman u prvu fazu Kupa FBiH, ali je poražen na gostovanju u Tomislavgradu poslije izvođenja penala.

Ni početak ligaške sezone nije bio ništa manje uspješan. Klis je ostvario pet pobjeda u prvih pet kola te privukao veliku pažnju domaće sportske javnosti. Međutim, kako je sezona odmicala, rezultati su se počeli „šareniti“, a uzastopni porazi od Igmana, Rame, Branitelja i Turbine doveli su do Macićeve ostavke. Ukupno, on je FK Klis vodio u 24 ligaške utakmice u dosadašnjem dijelu sezone, zabilježivši 12 pobjeda, četiri neriješena rezultata i osam poraza, uz odličnu razliku golova 54:25.

Kada podvučemo crtu, Macić je 77 puta sjedio na klupi FK Klis u zvaničnim utakmicama. Zabilježio je 35 pobjeda, 11 neriješenih rezultata i 32 poraza, uz razliku golova 141:105.

Svega 48 sati nakon vijesti o ostavci šefa stručnog štaba, Upravni odbor FK Klis donio je odluku da će Adis Padalović, bivši kapiten Kluba i dosadašnji pomoćni trener, preuzeti upražnjenu poziciju, dok će njegov pomoćnik biti Ajdin Islamović, fudbaler seniorske te trener pionirske i kadetske ekipe. Ovaj dvojac je debitovao na klupi u današnjem remiju na veoma teškom gostovanju u Tomislavgradu (1:1), čime su na najbolji način najavili povratak na puteve uspjeha.

FK Klis se zahvaljuje Šefki Maciću na rezultatima koje je ostvario tokom boravka u Buturović – Polju i želi mu sreću na privatnom i poslovnom planu.

3.432 Komentara