Muhamed Harbinja: Veliki investitor i posljednja nada

Muhamed Harbinja: Veliki investitor i posljednja nada
 • Sadržano u

Sunčani 17. februar 2018. godine ostat će zapamćen kao jedan od najznačajnijih, potencijalno i najznačajniji, datuma u historiji FK Klis. Naime, nakon uspješno okončanih pregovora, koji su trajali nekoliko sedmica, u Buturović – Polju potpisan je sponzorski ugovor između jedinog sportskog kolektiva na prostoru Doline Neretvice i AD Harbi d.o.o. Sarajevo. Radi se o respektabilnoj i izuzetno cijenjenoj kompaniji na prostoru Bosne i Hercegovine, kao i cijele jugoistočne Evrope, a nameće se, između ostalih, pitanje: Zašto, kako i odakle AD Harbi d.o.o. u Klisu?

Na čelu ove ugledne kompanije nalazi se gospodin Muhamed Harbinja, koji je predvodio delegaciju AD Harbi d.o.o. na potpisivanju ugovora u prostorijama FK Klis. Već pri prvom susretu uviđamo da se radi o biznismenu koji razumije sve zakone „tržišnih“ utakmica, s jasnom vizijom i iskristalisanim načinima ostvarenja ciljeva koje već ima u glavi. Upravo ga je jedan od tih ciljeva doveo na područje Mjesne zajednice Neretvica, gdje su se nekada događale velike stvari i kovali još veći planovi. Međutim, posljednjih 20-ak godina kao da je sve stalo. Ukoliko bi nas neko zamolio da u par crtica opišemo dešavanja u tom periodu, rekli bismo: Masovni egzodus stanovništva, odumiranje privrede i, dugoročno posmatrano, gašenje života na ovom prostoru.

Brojni privredni giganti su propali, zatvorene na stotine radnih mjesta i ugašene kompanije koje su mogle „hraniti“ narod na ovom dijelu Općine Konjic. Jednostavno, pojedinim centrima moći smetao je jak Klis i počeli su s kreiranjem planova za, nazvat ćemo ga, kontrolisano uništavanje ovog područja. Neki od njih su provedeni davno i relativno lako, dok se neki još uvijek provode, uz očekivane rezultate. Vjerujemo da postoji dovoljno materijala da se napiše knjiga o uništavanju jednog od najperspektivnijih područja u Bosni i Hercegovini, ali vratit ćemo se na kompaniju AD Harbi d.o.o. i njene velike planove.

U moru lažnih priča o navodnim investicijama, otvaranju radnih mjesta i povratku sjaja Dolini Neretvice, kojih su Klišani odavno postali „siti“, prije par mjeseci pojavio se čovjek koji iza sebe ima rezultate i čija riječ ima ogromnu težinu. Tiho, bez velikih najava, sa svojim timom stručnih ljudi obavio je ispitivanja nalazišta rude pirofilit u rudniku u Parsovićima, koja su, prema pričama mještana i pojedinim istraživanjima provedenim u vrijeme bivše države, jedna od najkvalitetnijih na evropskom kontinentu. Uvidjevši potencijal ovog površinskog kopa, Harbinja i njegov tim stručnjaka krenuli su u pripremne radnje na pokretanju eksploatacije i prerade ove visokovrijedne rude. Održano je nekoliko sastanaka s nadležnim službama Općine Konjic, koji su rezultirali odobravanjem koncesije za obavljanje spomenutih djelatnosti u rudniku u Parsovićima.

Ko i zašto ne dopušta Harbinji da spasi Zakovicu?

Ukratko, inicijalni plan AD Harbi d.o.o. podrazumijeva radove na eksploataciji pirofilita, ali i njegovoj daljoj preradi do dobijanja željenih proizvoda, koji imaju potencijal da nađu široku primjenu u različitim privrednim granama. Netom nakon donošenja odluke o „oživljavanju“ rudnika u Parsovićima, Harbinja je krenuo u potragu za odgovarajućim postrojenjima u kojima bi se obavljali poslovi prerade i skladištenja dobijenih proizvoda. Uporedo s kupovinom nekoliko manjih i većih površina na području Parsovića i Goranskog Polja, jedno rješenje se nametnulo kao sasvim logično – bivša UNIS-ova tvornica zakovica u Buturović – Polju, na oko četiri kilometra udaljenosti od rudnika.

No, od samog početka pregovora su pregovarači AD Harbi d.o.o. naišli na „zid“. Ono što je poznato jeste da je Općina Konjic ovo postrojenje prodala organizaciji bliskoj vjerskoj organizaciji, čiji su članovi, između ostalog, vlasnici i benzinske pumpe Klis & Co koja se nalazi preko puta Zakovice. U ugovoru o prodaji se kupac obavezao na pokretanje proizvodnje u objektima nekadašnjeg privrednog giganta otvorenog 1980. godine. Godine su prolazile, širile se priče o pokretanju prerade voća i mnoge druge, ali je postajalo jasno da od toga neće biti ništa i da su u pitanju neki drugi ciljevi… Kršeći spomenuti član ugovora zaključenog s Općinom Konjicom, Organizacija je odlučila prepustiti postrojenje zubu vremena.

Firma AD Harbi d.o.o. već osam mjeseci, što je potvrdio i njen direktor, pokušava omekšati stav suprotne strane i realizovati kupovinu ili najam objekata u neposrednoj blizini stadiona FK Klis. Laički posmatrano, reklo bi se da se koplja lome oko cijene, ali, nažalost, to nije slučaj. U pitanju su veći politički i vjerski ciljevi, što je apsurdno u postojećim okolnostima.

Izražavamo nadu da će zdrav razum prevladati i da će ovi pregovori biti zaključeni na zadovoljstvo obje strane, ali i svih stanovnika Doline Neretvice. Ne želimo vjerovati da će nekoliko zlih i ispranih umova ugroziti investiciju koja bi mogla udahnuti život u ovo područje.

Iz razgovora s predstavnicima firme AD Harbi d.o.o. smo saznali da se na području MZ Neretvica planira otvaranje nekoliko desetina, a, ukoliko sve bude teklo po planu, čak i nekoliko stotina radnih mjesta. O svim konkretnim potezima i radovima ćemo obavijestiti svoje navijače, simpatizere i sve ljude koje će obradovati vijest o eventualnom spriječavanju „gašenja“ Doline Neretvice, jer je FK Klis na sebe preuzeo ulogu mosta između Muhameda Harbinje i njegove kompanije s jedne te svih stanovnika ovog područja s druge strane. Svi klupski djelatnici će biti ponosni ukoliko se ispostavi, a iskreno vjerujemo da hoće, da smo barem dijelom bili „odgovorni „ za otvaranje radnih mjesta na našem području.

Također, FK Klis poziva sve ljude koji na bilo koji način mogu pomoći realizaciju planirane investicije da to i učine, jer je ovo možda posljednja šansa za spas naše svete Doline. Ne budite destruktivci i nemojte zbog svojih sitnih ličnih ciljeva dopustiti odlazak posljednjeg voza spasa zemlje vaših djedova. Generacije koje dolaze vam to neće oprostiti, a taj teret pratit će vas cijelog života, vjerovatno i poslije.

Muhamede, u ime svih građana Klisa: “Dobro nam došao!”

4 Komentara

  • Mihai

   5. Marta 2018.

   Thanks so much for the post.Really thank you! Great.

   Reply
  • charlie

   6. Marta 2018.

   Igrac kojeg su u staroj jugoslaviji svi postovali,ogromne harizme,5-a Zvezdina zvezda,clan reprezentacije sveta Igrac koji je bio u ekipi sve,koji je donosio trofeje sam,nesto slicno kao Maradona sa Napolijem, pored sebe je imao prosecne igrace a tek u njegovoj zadnjoj godini u klubu dosli su Dejo,Pancev i ostali iz Bari generacije Njegovi golovi iz kornera,sa centra protiv jsd,pa protiv Spanije na SP su istorijski a njegove prikazane igre 80-ih sa pravom ga svrstavaju u red najboljih igraca svih vremena na ovim prostorimaPiksi i Maradona su moju mladost obelezili i za mene su najveci bili i ostali Majstore srecan rodjendan

   Reply

Ostavi komentar